Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: ZiuaOnline
Anul şi data apariţiei: 26.10.2011
Tematica: Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Adina Mihalach
Titlul articolului: Recenzorii suna intotdeauna de doua ori. Din cauza CNP-ului
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.ziuaonline.ro/societate/recenzorii-suna-intotdeauna-doua-ori-din-cauza-cnp-ului.html


 
Recenzori, CNP-ul e obligatoriu, a sunat ordinul televizat al oficialilor, dupa ce purtatorul de cuvant al Institutului National de Statistica a fost demis pentru ca in urma cu cateva zile a anuntat ca nu trebuie declarat la recensamant.
 
Declararea Codului numeric personal (CNP) recenzorilor este obligatorie, a declarat, miercuri, seful INS Vergiliu Voineagu, acesta anuntand ca purtatorul de cuvant al Institutului a fost destituit, deoarece a prezentat date inexacte, respectiv a sustinut ca nu este obligatorie declararea codului.
 
Declaratia sefului INS a fost facuta intr-o conferinta de presa de miercuri, dupa un comunicat dat marti de INS in acest sens. Precizarile vin in conditiile in care purtatorul de cuvant al Institutului, Vladimir Alexandrescu, a declarat in weekend ca cetatenii nu sunt obligati sa isi dea CNP-ul recenzorilor.
 
Colectarea CNP-ului in procesul de recenzare, precum și a datelor privind ocupatia sau locul de munca sunt obligatorii, cei care refuza sa ofere informațiile riscand amenzi, iar recenzorii au obligația de a pastra confidentialitatea datelor, a anuntat marti seara INS, contrar a ceea spunea sambata.
 
“Colectarea codului numeric personal in procesul de recenzare este stipulata prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG nr. 34/2011 pentru modificarea si completarea OG 36/2007 privind efectuarea Recensamantului Populatiei si al Locuintelor din Romania in anul 2011. (…) La recensamant sunt prelucrate codul numeric personal, precum si etnia, religia si limba materna, cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare”, se arata intr-un comunicat al Institutului Național de Statistica, transmis marti, 25 octombrie.
 
Astfel, potrivit INS, persoanele sunt obligate sa furnizeze, pe propria raspundere, celor care efectueaza inregistrarea in formularele de recensamant datele si informatiile prevazute in programul de recensamant.
 
Nerespectarea prevederilor atrage raspunderea contraventionala, avertizeaza INS.
 
De asemenea, persoanele inregistrate trebuie sa prezente actul de identitate, certificatul de nastere in cazul minorilor, iar pentru persoanele de alta cetatenie ori fara cetatenie documente de trecere a frontierei sau documente eliberate de autoritatile romane care atesta dreptul de sedere pe teritoriul Romaniei.
 
“Subiectele cuprinse in formularele de recensamant sunt obligatorii, mai putin cele optionale, respectiv: etnia, apartenenta religioasa, limba materna, precum si cele legate de dizabilitati. (…) Prin urmare, informatiile referitoare la ‘ocupatie’, ‘locul de munca’ sunt obligatorii de furnizat si inregistrat pentru toti subiectii recensamantului”, se mai spune in comunicat.
 
Reprezentanții INS precizeaza ca numele și prenumele persoanelor nu sunt inregistrare in baza de date, recenzorii avand obligația de a pastra confidentialitatea datelor.
 
Recenzorii care nu respecta aceasta obligație risca amenzi intre 2.000 și 5.000 lei, cu posibilitatea agravanta in cazul in care nerespectarea confidentialitatii are aspecte penale.
 
Informațiile sunt utilizate in cadrul sistemului informatic statistic national, iar programul din serverul INS nu exista niciun fel de corespondenta CNP – nume si prenume.
 
Formularele cu datele individuale vor fi distruse fizic, conform normelor si procedurilor legale, la un an dupa incheierea prelucrarii datelor.
 
“Declaratiile populatiei inregistrate la recensamant nu pot fi utilizate in alte scopuri decat cele statistice si nici pentru stabilirea unor drepturi sau obligatii. Asadar, informatiile furnizate de populatie  vor fi utilizate exclusiv in scop statistic, ele nu  vor fi comunicate altor institutii si nu vor putea fi folosite, in nicio situatie, de alte institutii (in scopuri de impozitare/taxare fiscala, de ingradire sau limitare a unor drepturi, de pierdere a cetateniei  etc.)”, se mai spune in comunicat.
 
Dupa prelucrarea datelor, informațiile colectate in cadrul recensamantului vor fi utilizate pentru statisticile privind structura populatiei pe ocupatii si grupe de ocupatii, precum si pe activitati economice pentru diferite grupe de varsta, sexe, medii de rezidenta etc.
 
INS a facut marti aceste precizari motivand ca “in ciuda clarificarilor si precizarilor privind Baza legala si motivarea colectarii in cadrul capitolului de identificare a codului numeric personal, in mass-media au continuat sa apara interpretari distorsionate privind acest subiect”. Institutul National de Statistica reitereaza faptul ca singura abordare corecta este cea prezentata in declaratiile sale de presa din 21 si 24 octombrie 2011.
 
Persoanele care participa la recensamant pot fi inregistrate si fara sa prezinte Codul Numeric Personal (CNP), fara sa fie sanctionate in vreun fel, desi legea prevede ca acesta trebuie declarat, a spus sambata, 22 octombrie, purtatorul de cuvant al Institutului National de Statistica (INS), Vladimir Alexandrescu.
 
“Persoana este inregistrata daca ofera celelalte informatii. Potrivit legii si regulilor internationale CNP-ul ar trebui dat, dar daca o persoana nu doreste in mod special sa il dea nu i se intampla absolut nimic”, a mentionat Alexandrescu.
 
Alexandrescu a spus ca pentru un astfel de caz nu se da nicio sanctiune. “Amenda se da numai pentru cazurile de refuz evident de participare la recensamant, refuz de a completa chestionarul in totalitate, nu pentru o intrebare sau alta”, a mai spus reprezentantul INS, care a mentionat ca pana la acel moment nu se aplicase nicio amenda.
 
Potrivit unui comunicat transmis vineri de INS, colectarea codului numeric personal in procesul de recenzare este stipulata prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG nr 34/2011 pentru modificarea si completarea OG 36/2007 privind efectuarea Recensamantului Populatiei si al Locuintelor din Romania in anul 2011.
 
Peste 1,37 milioane de locuinte, reprezentand 15,89% din numarul total al locuintelor estimate a fi recenzate si un numar de 3,39 milioane de persoane au fost inregistrate in perioada 20-21 octombrie a Recensamantului, din informatiile operative obtinute din raportarile prin SMS si centralizate INS.
Sursa NewsIn

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.